Bouwflash 2022-11

 14-06-2022

Beste (ver)bouwer,
BouwRegister stelt je graag, aan de hand van eigen berichtgeving en verwijzing naar enkele interessante artikels in de media, op de hoogte van recente bouwinfo.

In deze nieuwsbrief volgende onderwerpen : 

  • Banken moeten voorzichtiger zijn bij hypothecaire leningen voor slecht geïsoleerde woningen
  • De woningpas, een gemakkelijk instrument voor eigenaar en koper of huurder
  • Vervroegd verbod op aardgasaansluitingen bij nieuwbouw

 

BANKEN MOETEN VOORZICHTIGER ZIJN BIJ HYPOTHECAIRE LENINGEN VOOR SLECHT GEISOLEERDE WONINGEN 

De Nationale Bank wil dat banken informatie verzamelen over de energiezuinigheid van woningen waarvoor ze geld uitlenen. Volgens de Nationale Bank vormen slecht geïsoleerde woningen een risico, zowel voor de banken als voor de kopers.
De Nationale Bank waakt onder meer over de financiële gezondheid van de banken. Hypothecaire leningen zijn daarbij een belangrijke parameter, want de Belg heeft nu eenmaal nog altijd een baksteen in de maag. Hij leent graag en veel om een woning te kunnen kopen.

Dat merken we onder andere aan de schuldgraad van de huishoudens, die sinds het begin van de jaren 2000 gestaag gestegen is van iets minder dan 40 procent van het bbp naar 62 procent eind vorig jaar.
Belgen gaan dus steeds meer schulden aan om een woning te kopen. Dat is logisch, want huizen en appartementen zijn de afgelopen 20 jaar alleen maar duurder geworden. De inkomens zijn niet met hetzelfde niveau toegenomen.
Dat baart de Nationale Bank zorgen, want als te veel mensen hun huis niet meer kunnen afbetalen, komt uiteindelijk de bank (en bij uitbreiding de hele financiële wereld) in de problemen.
Energieverslindende woningen zijn namelijk een risico voor banken, en wel om verschillende redenen. Ten eerste omdat ze de komende jaren minder waard dreigen te worden. Als de bank die woning dan moet verkopen, omdat iemand z'n lening niet kan betalen, kan die woning minder waard zijn dan het bedrag waarvoor geleend werd.

Energieprijzen en EPC
De gestegen energieprijzen door de boomende economie na corona en de oorlog in Oekraïne hebben die zorgen nog doen toenemen. Verwarming en elektriciteit nemen een steeds grotere hap uit het budget en bovendien is de rente aan het stijgen, wat lenen duurder maakt.
Daarom roept de Nationale Bank nu op aan de banken om de energiescore van hun vastgoedportefeuille in kaart te brengen en die gegevens te verzamelen voor alle nieuwe leningen die het verkoopt. Zo krijgt de bank een beter zicht op mogelijk toekomstige wanbetalingen. Dat zou kunnen betekenen dat banken minder geneigd zullen zijn om een lening toe te staan voor een slecht geïsoleerd pand.
Het energielabel van een woning zal de komende jaren belangrijk worden als je een woonlening wil aangaan en meebepalend zijn voor welk bedrag je bij de bank kan lenen. Ook vastgoedexperten waarschuwen kandidaat-kopers ervoor om goed naar het energielabel te kijken, want kosten om een woning volgens de regels te renoveren, lopen al snel in de tienduizenden euro’s.

Nu de energieprijzen de pan uitswingen zal je niet alleen zelf alert zijn voor je gas- en elektriciteitsverbruik. Ook de politiek omdat de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal wil worden en de banken omdat de waarde van energieverslindende woningen onder druk staat, zijn daarin geïnteresseerd.

Vanaf volgend jaar moet je een woning met een matige of slechte EPC-score binnen de 5 jaar verplicht renoveren zodat die opgewaardeerd wordt naar een energielabel D.
Dat betekent: investeren in extra isolatie, betere beglazing, nieuwe verwarming, … De Nationale Bank rekent hiervoor op een investering van al gauw 50.000 à 80.000 euro. Een bedrag dat de komende jaren waarschijnlijk nog verder zal oplopen door de stijgende prijzen van bouwmaterialen.

Wat met startende jonge gezinnen?
Als de banken de komende jaren ook vanuit het oogpunt van energiezuinigheid woningen beginnen te kijken, zullen kandidaat-kopers gemakkelijker een krediet krijgen voor een woning die voldoet aan de toekomstige normen. Als je een woning wil kopen die daar niet aan voldoet, zal je kredietdossier minder snel goedgekeurd krijgen en dat zal ongetwijfeld een negatieve invloed hebben op de waarde van woningen die een slechte energiescore hebben.
Jonge mensen die moeten lenen om de aankoop van een woning te financieren, zullen dus in eerste instantie uitkijken naar woningen die wel energiezuinig zijn, maar dat zijn dus net de woningen die bij aankoop een stuk duurder zijn. Dat wil zeggen dat het voor jonge mensen een stuk moeilijker zal worden om een energiezuinige woning te kopen.
Ook kopers krijgen de waarschuwing om rekening te houden met de energie-efficiënte van een gebouw voor ze een aankoop doen, want slecht geïsoleerde huizen worden vaker gekocht door mensen die een groter deel van hun inkomen moeten opzijzetten voor de afbetaling. Bij stijgende energieprijzen en een stijgende rente zijn zij het eerste slachtoffer.

Bron: VRT NWS -Kevin Calluy 

BouwRegister informeert kopers en (ver)bouwers 14-daags met een nieuwsbrief over de meest recente bouwinfo. 

 

 

DE WONINGPAS, EEN GEMAKKELIJK INSTRUMENT VOOR EIGENAAR EN KOPER OF HUURDER

De Vlaamse overheid bundelt heel wat relevante info over uw woning in de woningpas. Dit is een gratis digitaal paspoort van uw woning.
De woningpas bevat nuttige informatie rond energie, isolatie, aanwezige installaties, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor u een premie ontving, bodeminformatie, informatie over nutsvoorzieningen, … en alle stedenbouwkundige vergunningen. U vindt er ook een overzicht van de verplichte attesten bij verkoop of verhuur en gericht op verbouwen een overzicht van beschikbare premies voor aanpassing en verbetering van uw woning.
De woningpas bevat ook een tool waarmee u een (indicatieve) energiescore kan berekenen en de woningkwaliteitswijzer waarmee u de kwaliteit van uw woning kan checken.

Voortaan kan u uw woningpas ook publiek delen.
De nieuwe functie ‘publiek delen’ zorgt er voor dat kandidaat-kopers of kandidaat-huurders in een oogopslag alle nuttige informatie over de woning waarin ze geïnteresseerd zijn ontvangen. Als eigenaar hoeft u niet alle informatie bij elkaar te zoeken en als geïnteresseerde koper of huurder staat alle nodige en belangrijke informatie opgelijst.
Een verkoper of verhuurder kan zelf een ‘publieke link’ aanmaken en die delen met geïnteresseerde kopers of huurders. Als eigenaar bent u wel de enige die op elk moment toegang heeft tot de informatie over uw woning en u beslist zelf of u tijdelijk toegang wil verlenen aan derden, met wie en voor hoe lang.
Ook geplande verbouwingswerken kan u indien u advies wenst van een energiedeskundige, architect, of andere dienstverlener kunt u uw woningpas delen met deze experts en hun informeren over de toestand van uw woning.

Beheer en privacy.
De Vlaamse overheid beheert de woningpas. De informatie is betrouwbaar, veilig en wordt met respect voor uw privacy behandeld.
Woningpas werd gelanceerd in 2018 en ontving een ‘Henry van de Velde Design award’ als ‘Digital Product’ en een ‘e-Gov Award’ in de categorie ‘gebruiksvriendelijkheid.
U kan het digitaal paspoort van uw woning bekijken door in te loggen met uw e-ID of via de itsme. Meer informatie over de woningpas vindt u op woningpas.vlaanderen.be.

BouwRegister informeert kopers en (ver)bouwers 14-daags met een nieuwsbrief over de meest recente bouwinfo. 

 

 

VERVROEGD VERBOD OP AARDGASAANSLUITINGEN BIJ NIEUWBOUW

Vlaanderen wil vanaf 2025 elektrische warmtepompen verplichten bij nieuwbouw. Daarmee wordt het verbod op verwarming met aardgas een jaar vervroegd. Dat staat in een voorstel van decreet dat is goedgekeurd in de commissie Energie. Het is de bedoeling om de afhankelijkheid van aardgas zo snel mogelijk af te bouwen. Een eventuele overgangsfase met hybride warmtepompen wordt geschrapt.
In het klimaatakkoord van november 2021 besliste de Vlaamse regering om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken te stimuleren. Zo mag een stookolieketel al vanaf 2022 niet meer in nieuwbouw. Er was ook afgesproken om vanaf 2026 geen aardgasaansluitingen meer toe te laten bij nieuwbouw.
De oorlog in Oekraïne heeft de discussie over de afhankelijkheid van aardgas aangewakkerd. Om die afhankelijkheid versneld af te bouwen, wil Vlaanderen de uitfasering van aardgas versnellen. In een voorstel van decreet is nu sprake van een verbod vanaf 2025 in plaats van 2026.

Geen overgangsfase met hybride warmtepompen
Tegelijk is het de bedoeling om bij nieuwbouwwoningen de geplande overgangsfase met hybride warmtepompen te schrappen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om vanaf 2023 bij nieuwbouw een (hybride) warmtepomp te verplichten. Zo'n hybride warmtepomp, die deels werkt op elektriciteit en deels op gas, werd lange tijd gezien als een ideale overgangstechnologie ter vervanging van de klassieke gascondensatieketel.
Maar er gaan al langer stemmen op om - zeker voor nieuwbouw - die overgangsfase over te slaan en meteen te kiezen voor volledig elektrische warmtepompen. Bedoeling is dat dat soort warmtepompen de norm wordt bij nieuwbouw vanaf 2025.

Warmtepompen of warmtenetten zijn de keuze van het gezond verstand.
Mede dankzij de ondersteuning van de overheid is dit nu de meest kostenefficiënte manier om een woning van verwarming, koeling en comfort te voorzien. We zorgen nu voor duidelijkheid voor wie wil bouwen en voor de bouwsector. Zo kan die zich ook optimaal voorbereiden."

Bron : Belga

BouwRegister informeert kopers en (ver)bouwers 14-daags met een nieuwsbrief over de meest recente bouwinfo. 

 

 

inschrijven op de nieuwsbrief

ik wil adverteren op BouwRegister