Lenen

Om een woning te kopen of te (ver)bouwen zal u meestal een lening aangaan en u kan hiervoor terecht bij de banken, verzekeringsmaatschappijen of een huisvestingsmaatschappij.
Hebt U een woning te koop maar wil u intussen een nieuwe aankopen of bouwen in afwachting van de verkoop van uw huidige woning dan biedt een overbruggingskrediet de ideale oplossing.
Dankzij de renovatielening kunt u de verbouwingswerken aan uw woning tegen een meestal aantrekkelijk tarief financieren.
Als uw verbouwing voor minstens 50% uit energiebesparende investeringen (een zonneboiler, vervanging van een oude stookolieketel, plaatsen van zonnepanelen...) bestaat is een groene energielening de meest logische keuze.
Informeer bij de kredietverleners welke formules zij aanbieden.
Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, komt u in aanmerking voor een sociale lening

Wanneer u een hypothecaire lening afsluit, wordt een hypotheek op uw woning gevestigd, zodat uw woning dient als onderpand voor de lening. Zo is de kredietverlener zeker het  geld terug te krijgen wanneer u uw lening niet meer zou kunnen afbetalen.
Dankzij een uitgebreide gamma van looptijden en formules kan je uw woonkrediet perfect afstemmen op uw persoonlijke situatie. Vaak kan je tijdens de looptijd van uw hypothecair krediet nog overstappen naar een andere formule of looptijd. Voorzie deze mogelijkheden in uw beslissing. Meestal wordt gekozen voor vaste maandelijkse afbetalingen, waarbij de eerste jaren meer intresten en minder kapitaal afgelost wordt en naar het einde van de lening omgekeerd. De last van de lening wordt aldus gespreid over de volledige periode.
Kies voor een redelijke looptijd: niet te kort, niet te lang. Bij een te korte looptijd mag je absoluut niets overkomen. Een te lange looptijd zorgt er dan weer voor dat het kapitaal heel traag wordt terugbetaald en de totaalkost oploopt.
Goed onderhandelen over uw hypothecaire lening kan je al snel duizenden euro's besparen. De kredietverstrekker vraagt steeds dat je een woningverzekering aangaat voor het geval dat uw woning wordt getroffen door schade (bv. bij brand of storm). In de meeste gevallen wordt ook een schuldsaldoverzekering of een gemengde levensverzekering gevraagd die het verschuldigde resterende bedrag (geheel of gedeeltelijk) terugbetaald wanneer je komt te overlijden. De meeste banken zullen een extra lage rentevoet aanbieden als je ook de woonverzekering en de schuldsaldoverzekering bij hun afsluit.
Alle banken geven op hun websites simulaties over de verschillende looptijden en formules die zij aanbieden. Beschouw dit als een eerste info want het loont zeker de moeite in persoonlijke gesprekken hun condities te vergelijken en aan te scherpen.
In het Vlaamse Gewest kan je terecht bij drie verschillende aanbieders van sociale leningen: de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), het Vlaams Woningfonds en de erkende kredietmaatschappijen.
Op www.socialeleningen.be vind je alle informatie en kan je nagaan of je in aanmerking komt voor een sociale lening en waar je best uw aanvraag indient. 
 

 

KIES DE MEEST GERICHTE LENING EN MAAK SIMULATIES 

NETWERKEN VAN GESPECIALISEERDE ONAFHANKELIJKE ADVISEURS

socialeleningen.be

spaargids.be

hypotheekwinkel

Hyposmart

Immotheker finotheker

bankshopper.be

 

SOCIALE LENINGEN MET WAARBORG VAN HET VLAAMS GEWEST

 VMSW

Vlaams Woningfonds

onesto

 

EERSTE ONLINE INFO BIJ VERSCHILLENDE BANKEN

 KBC

 axa
 

 BNP Paribas Fortis

 
Belfius

 ING

VDK Spaarbank
  

BELASTINGSVOORDEEL

 overheidsdienst financiën