Premies

 

 

De Vlaamse renovatiepremie
De Vlaamse renovatiepremie is ingevoerd in 2007. De huidige premievoorwaarden zijn van toepassing vanaf 1 februari 2019. Op 21 december 2018 heeft de Vlaamse Regering definitief beslist een overkoepelende renovatiepremie in te voeren. De verbeteringspremie verdwijnt en gaat volledig op in de renovatiepremie. De aanpassingspremie voor werken in een woning voor de 65-plusser blijft wel afzonderlijk bestaan.

renovatiepremie agentschap wonen
VERNIEUWDE RENOVATIEPREMIE: AANVRAGEN VANAF 1 FEBRUARI 2019

De renovatiepremie kan aangevraagd worden door de bewoner of de verhuurder van een woning.
Er geldt een inkomensgrens voor de bewoner, afhankelijk van de gezinssituatie.
De woning moet minstens 25 jaar oud zijn en gelegen zijn in het Vlaamse Gewest.
De bewoner mag, geen andere woning in volle eigendom of volledig vruchtgebruik (gehad) hebben op de aanvraagdatum of de periode van drie jaar die daaraan voorafgaat. Hierop zijn uitzonderingen zoals onteigening, sloping, vervreemding, onbewoonbaarheid. De tegemoetkoming bedraagt maximaal 10.000 euro, en nooit meer dan 20 of 30% van de goedgekeurde facturen.
Er is een indeling van de werken in 4 categorieën en de aanvraag dient in 2 fasen te gebeuren
Vlaanderen

Vlaamse verbeteringspremie 

Op 1 februari 2019 is de Vlaamse verbeteringspremie opgegaan in de overkoepelende renovatiepremie. Tot 31 mei 2019 was een overgangsperiode van kracht die verbouwers toeliet om voor geplande verbouwingswerken nog een verbeteringspremie aan te vragen. Sinds 1 juni 2019 kan u bij het agentschap Wonen-Vlaanderen nog terecht voor de overkoepelende renovatiepremie , of voor de aanpassingspremie.

 

Vlaamse aanpassingspremie
Wordt u geconfronteerd met de fysieke ongemakken van het ouder worden en voert u daarom aanpassingswerkzaamheden uit aan uw woning? Past u uw woning aan omwille van de fysieke gesteldheid van een inwonend bejaard gezinslid? Misschien komt u in aanmerking voor een aanpassingspremie .
Vlaanderen

 

Premies voor dakisolatie
Met dakisolatie kunt u heel wat energie besparen. In een goed geïsoleerde woning is er minder verwarming nodig.
Vlaanderen

 

Premies voor muur- en vloerisolatie
Als u de muren en vloer in uw woning isoleert, kunt u heel wat besparen op uw energiefactuur.
Vlaanderen

 

Premies voor ramen
In uw woning kan veel warmte verloren gaan via de ramen. Door enkele beglazing of gewoon dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas, kunt u heel wat energie besparen.
Vlaanderen

 

Premies voor elektriciteit
Als u uw elektrische installatie vervangt of aanpast, kunt u mogelijk volgende premies van de overheid krijgen.
Vlaanderen

 

Premies voor sanitair warm water
Een goede sanitaire installatie kan het comfort van uw woning aanzienlijk verhogen. Er zijn ook milieuvriendelijke alternatieven voor warm water, bijvoorbeeld een zonneboiler.
Vlaanderen

 

Premies voor verwarming
In de meeste huishoudens wordt het meeste energie verbruikt om de woning te verwarmen. Met een energiezuinige verwarmingsinstallatie kunt u energie besparen.
Vlaanderen

 

Premies voor een zonneboiler - verbouwing
Met een zonneboiler kunt u op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van het warm water aanmaken door gebruik te maken van gratis zonnewarmte.
Vlaanderen

 

Premie van de netbeheerder voor een zonneboiler - nieuwbouw
Als u in een woning of appartement een zonneboiler laat plaatsen door een aannemer, dan kunt u daarvoor een premie krijgen van uw netbeheerder.
Vlaanderen

 

Premies voor een warmtepomp of warmtepompboiler - verbouwing
Een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallatie is een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor.
Vlaanderen

 

Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp - nieuwbouw
Als u in een woning of een appartement een warmtepomp laat plaatsen door een aannemer, dan kunt u daarvoor een premie krijgen van uw netbeheerder.
Vlaanderen

 

Premie netbeheerder voor een condensatieketel (beschermde afnemers)
Bent u een 'beschermde afnemer' ('beschermde klant') en plaatst u een nieuwe condensatieketel in een bestaande woning of appartement? Dan kunt u van uw netbeheerder een premie krijgen.
Vlaanderen

 

Sloop- en heropbouwpremie
In 13 Vlaamse steden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning. Particulieren die NIET in één van die dertien steden wonen, kunnen sinds 7 maart 2019 een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen.
Vlaanderen

 

Premiezoeker
Op zoek naar de premies waarop je beroep kan doen om je woning zo duurzaam mogelijk te verbouwen of aan te passen aan nieuwe energieverwachtingen. Dan geeft ‘premiezoeker.be’ je snel een overzicht van alle premies van overheid en netbeheerders.

premiezoeker

 

Subsidiemodule energiebesparende werken – zoek uw subsidie
vlaanderen is energie

 

Overzicht bouwpremies & voordelen
mijn huis op maat