Bouwflash 2023-16

​29-11-2023

Beste (ver)bouwer,

BouwRegister stelt je graag, aan de hand van eigen berichtgeving en verwijzing naar enkele interessante artikels in de media, op de hoogte van recente bouwinfo.

 

Opgelet voor een slordig opgemaakt EPC en hoe de score met een minimum aan kosten opwaarderen.

Van slordig opgemaakt tot gesjoemel.

Een energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, is een attest dat iedere verkoper of verhuurder van een woning moet voorleggen aan geïnteresseerde kopers of huurders.
In het EPC staat een score die aangeeft hoe groot het energieverbruik van je woning is, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar. Hoe lager die score uitvalt, hoe beter. De EPC-scores zijn gekoppeld aan een label: heel energiezuinige woningen krijgen een groen A+label, energieverslindende woningen een rood F-label.

Sinds dit jaar moet iedereen die een woning koopt met E- of F-label die binnen de vijf jaar renoveren tot minstens het energielabel D. Daardoor worden woningen voor en doorsnee koper (niet de handige doe-het-zelver) met een goed label duurder, terwijl panden met een slecht label minder waard dreigen te worden. Zo’n EPC kan de prijs van een woning gevoelig veranderen. De groeiende aandacht voor energiezuinigheid heeft zelfs tot een nieuwe breuklijn op de vastgoedmarkt geleid.
Daarom is het belangrijk dat de EPC-score nauwkeurig en betrouwbaar wordt vastgesteld. Als verkoper wil je niet dat de waarde van je woning ondergewaardeerd wordt door een slordig opgemaakt EPC met een te lage score. De koper die extra wil betalen voor een energiezuinig pand, wil er natuurlijk ook zeker van zijn dat de EPC-score een correcte weergave is van de energiezuinigheid van zijn woning.

De Vlaamse overheid stelde eerder al vast dat deskundigen die de EPC's moeten opmaken het niet altijd even nauw nemen met de regels.
Hetzelfde merkten ook de makers van ‘Factcheckers’. De VRT programmamakers lieten in het voorjaar vier verschillende energiedeskundigen langskomen om een EPC op te stellen voor éénzelfde huis en filmden hen tijdens de plaatsbezoeken met verborgen camera’s. De ‘Factcheckers’ zagen dat verschillende energiedeskundigen er een verschillende arbeidsethos op nahielden. Terwijl de ene zich nauwgezet aan het voorgeschreven protocol hield, alles naar waarheid neerpende in zijn verslag en naar facturen van isolatie vroeg, interpreteerde een andere de regels héél losjes.

Volgens het VEKA werkt het gros van de energiedeskundigen wél te goeder trouw en integer. ‘Dat zien ze ook in hun eigen, soortgelijke testen, waarbij het VEKA verschillende EPC's van één woning laat opmaken om achteraf de resultaten te vergelijken.’
Een klein verschil van 10 à 30 punten bij de EPC-scores is in de praktijk mogelijk, zeggen ze bij het agentschap. ‘En dat is ook geheel aanvaardbaar. We werken namelijk met mensen, niet met robots. Maar een woning met een D-label mag nooit een B-label worden.’

 

De score met een minimum aan kosten opwaarderen.

De renovatieplicht stimuleert sterk om heel snel naar een EPC-label D te gaan. De daarvoor meest eenvoudige manier is dakisolatie plaatsen en zonnepanelen leggen. Bovendien leggen deskundigen sterk de nadruk op de gehele geïsoleerde gebouwschil. Met pas later aandacht voor zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler, batterij, …

Om een bepaald EPC-niveau te halen blijven zonnepanelen ideaal. Ze zijn ondertussen minder duur, het rendement is goed meetbaar in het dagelijks gebruik en er zijn geen zware ingrepen voor nodig. Ze zijn uiteindelijk een heel rendabele oplossing.

Het heeft helemaal geen zin een warmtepomp te installeren in een gebouw waar de warmte overal ontsnapt. Wil je een warmtepomp installeren, dan moet je vaak ook overschakelen naar vloerverwarming. Maar wie zijn vloeren uitbreekt, moet doorgaans ook zijn elektrische en sanitaire installatie vernieuwen. Een warmtepomp zonder zonnepanelen is overigens een slecht idee, minstens een deel van die energie moet van zonnepanelen komen.

De rentabiliteit van een zonneboiler stijgt naarmate er meer warm water verbruikt wordt. Met andere woorden: een zonneboiler is dus wellicht rendabeler voor een groot gezin dan voor een alleenstaande.

Er zijn meer en meer nieuwe bouwprojecten in Vlaanderen voorzien van een thuisbatterij. Het gebruik van zo’n batterij kan zonne-energie opslaan en de pieken in de energieproductie afvlakken

 

Bronnen: VRT NWS – BELGA – TRENDS in gesprek met architect Vincent Van Den Broecke en Cédric Sever van Otovo

 

MEER WETEN OVER EPC OP BOUWREGISTER.BE

 

MEER ALGEMENE BOUWINFO IN ONZE GRATIS BOUWGIDS

 

inschrijven op de nieuwsbrief

ik wil adverteren op BouwRegister